Bezoek aan de regio

Bezoek aan de regio

Zoals jullie ondertussen bekend woon ik nu in Mtwara. Maar Mtwara is ook de naam van de regio. Binnen het T-LED project werken we voornamelijk vanuit Mtwara-stad, maar wel voor de gehele regio. We zullen er dus ook regelmatig op uit moeten. Zo’n twee weken geleden stond mijn eerste trip op het programma. Er waren twee trainingsdagen gepland, en achtereenvolgend nog 1,5 dag met bezoeken aan SMEs in Newala en Tandahimba.

Op maandag vertrokken we naar Newala. Omdat we nu het binnenland in gingen namen we afscheid van de hoofdverbindingswegen (lees van asfalt). Op Google maps had ik al gezien dat het minder dan 150 kilometer was, maar met de indicatie dat het toch zeker ruim 3 uur zou duren. En inderdaad op sommige stukken leek 40 km/p al racen. Zullen die wegen nog wel begaanbaar zijn gedurende het regenseizoen? We deden er uiteindelijk veel langer over omdat we ook nog iemand van de plaatselijke KvK moesten ophalen en we er nog een lunch in hadden.

Op dinsdag en woensdag waren de trainingsdagen. Een groep van zo’n 25, waarvan meerderdeel vrouw, nam deel. Het begon met het onderdeel customer care. Door de sheets die gebruikt werden was het voor mij enigszins te volgen op welk onderdeel ze waren in de training, echter verder was het redelijk abracadabra en moet het hebben van de houding/verbale en non verbale indicaties om te zien hoe het ging. De training was gelukkig vrij interactief, met groepsopdrachten tussendoor, wat icebreakers en andere onderbrekingen tussendoor. Er was een goede vibe, dat merk je zelfs als je de taal niet voldoende verstaat. De middag werd afgesloten met marketing.

De volgende dat stond finance op het programma. Gelukkig waren deze sheets allemaal vertaald (en hoefde in niet te steunen op google translate: maar wat is dat handig!!). Zo kon ik tussendoor soms een vraag stellen en uiteindelijk kon ik nog een voorbeeld geven van het belang van boekhouden. Van de aanwezige ondernemers hield maar ongeveer de helft namelijk een boekhouding bij.

Me behulp van deze training krijgen ze een stukje theorie en achtergrond, want ze (met nog wel wat extra instructies) in staat moet stellen om zelfstandig een simpele boekhouding bij te houden. Onder het mom ‘beter iets dan niets…’. En in de middag werd afgesloten met het tweede deel van Marketing.

 

Leuk om mee te maken, mooi om de interacties te zien, maar het is echt wel een gemis om de lokale taal niet te spreken. Ik ben wel een beetje bezig om het te leren, maar die discussies etc gaan al snel te snel. En ik raak soms al in de war met al die begroetingen hier (die allemaal een vaste en andere beantwoording behoeven).

Ook Newala ligt redelijk dichtbij Mozambique en aangezien het een stukje hoger ligt dan Mtwara was het vanaf een punt zelfs mogelijk om het land te zien liggen. In de verte ligt Mozambique.

De volgende dagen deden we bliksembezoeken aan plaatselijke SME’s. Eerst in Newala en vervolgens in Tandahimba. Veel van de bedrijven die hier in de regio actief zijn, zijn gericht op cashewnoten. Best een arbeidsintensief proces om deze te verwerken. Verder bezochten we nog o.a. pluimveehouders, een winkel en een krijtjesmaakster.

Al met al een boeiend en inspirerend bezoek eerste bezoek aan de regio. Dat er nog maar meer mogen volgen het komende jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *