De weken voor Christmas break

De weken voor Christmas break

De eerste twee maanden zitten er bijna op. In de eerste weken was letterlijk alles nieuw, nieuwe woonomgeving, huisgenoten, taal, eten, collega’s, etc. Dat is leuk, maar ook wel vermoeiend. Niets kan dan namelijk op routine. Dit heeft ook wel weer zijn mooie kanten. Routine werkt op mij namelijk wel eens verslappend. Ik doe mijn ding, maar of dat ik daar dan 100% bij stil sta? Dat je dan op de fiets sta richting het station en er een paar minuten later als bijna automatisch aankom. Nu zijn alle situaties nieuw, mijn zintuigen maken overuren…

De ochtendwandeling naar mijn werk begint al een soort nieuwe routine te worden. Niet bijna 2 uur onderweg zijn zoals de afgelopen jaren het geval was, maar een ochtendwandeling van ongeveer 15 minuten. Was is in Nederland gewend om die reistijd meestal luisterend naar muziek door te brengen, hier luister in graag naar de omgevingsgeluiden. Hanen die kraaien of hun leven ervan afhangt, vogeltjes die het hoogste lied zingen, de golven van de oceaan die het strand op rollen, insecten die hun weg vinden en zo nu en dan verstoord door een gemotoriseerd voertuig. En het zicht op de oceaan is daarbij een bonus.

De weken voor de Christmasbreak ben ik ook regelmatig op kantoor te vinden. Deze weken staan in het teken van het jaar afronden en het voorbereiden van het nieuw jaar; verantwoordingen invullen, reports schrijven en het maken van planningen voor het nieuwe jaar. Voor mij gaat het namelijk om een plan te maken voor volgend jaar.

Ik heb in deze weken mijn eerste (intake)gesprekken met ondernemers / SMEs in Mtwara. Dit zijn de highpotential SMEs die financieel 1 op 1 advies gaan krijgen. De twee intakes die ik heb zijn leuk en beide ondernemers spreken gelukkig redelijk Engels. Dit maakt het makkelijker om direct met ze te communiceren. Het zijn twee totaal verschillende bedrijven, ook in een verschillend niveau (voor zover ik dat nu kan inschatten) qua financiën. De ene werkt met een boekhouder, dus hoop op een goede basis qua financiële administratie (maar heb nog niets gezien), en de andere heeft feitelijk nu nog niets structureels. Na de kerst volgen nog veel meer intakes met andere SMEs en krijgen ze allemaal een plan over welk traject we met ze willen insteken.

Oh en wat er verder allemaal nog gebeurde: Een grote welkoms-afscheidsBBQ, heel heel veel ongedierte in huis (vliegende termieten), ik knutselde een kerstboom, jullie hadden sneeuw, wij hadden met name last van veel water/regen, en de laatste missie voor de kerstvakantie was een fiets scoren. De zwarte is nu van mij.

En nu is het Christmasbreak (al bijna voorbij, maar ik loop iets achter). Ik ben zelf eigenlijk helemaal niet gewend om deze periode ruim twee weken vrij te zijn, maar het kantoor is in deze periode gesloten. Vrijwel alle Tanzaniaanse collega’s reizen voor de feestdagen af naar familie elders in het land (niemand komt uit de omgeving van Mtwara). De meeste internationale volunteers, ook ik, gebruiken een deel van deze periode om te reizen. Ik had zelf deze periode liever op een ander moment gehad. Ik had net het idee dat ik op gang te komen qua werk, maar de Kerst laat zich nu eenmaal niet zo makkelijk verzetten 😉

4 gedachten over “De weken voor Christmas break

  1. Leuk om te lezen hoe jij kerst nu hebt ervaren. Creatief met post Its ben je zeker! Haha! Fijn om te lezen dat je je draai begint te vinden en weet waar je aan wilt werken bij de bedrijfjes. Mooi om te lezen!

  2. Beste Wilma, wat leuk weer om een update te krijgen. Allereerst toch ook nog even de beste wensen voor een mooi 2018. Vertrouw erop dat het daar een goed jaar voor je zal worden! En wat zitten jullie op een prachtige plek! Geniet. Met een hartelijke groet, Joep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *