Hartelijk welkom, habari sana!

Hartelijk welkom, habari sana!

In oktober hoop ik voor 12 maanden naar Tanzania af te reizen. Het is een lang gekoesterde wens om een keer voor een langere periode ontwikkelingswerk te gaan doen binnen mijn eigen vakgebied. Echter het vinden van een leuke vacature bleek nog niet zo gemakkelijk. Veelal zijn de vacatures gericht op gezondheidszorg of onderwijs. Het is blijkbaar als financial toch minder gebruikelijk om zo’n avontuur aan te gaan.

De zoektocht is uiteindelijk geëindigd bij VSO, een internationale ontwikkelingsorganisatie die met de kennis en ervaring van vakdeskundigen armoede en onrecht bestrijdt. Dit sluit aan mijn eigen wens om kennis en ervaring te kunnen delen aan groepen die in het verleden geen of weinig mogelijkheden hebben gekregen om kennis en ervaring op te bouwen.

In maart van dit jaar zag ik een vacature op de site van VSO, waarin gezocht werd naar een Financial Management Advisor in Tanzania, regio Mtwara. Nu, ruim een halfjaar verder, sta ik bijna op het punt om af te reizen naar Tanzania om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Ik zal de komende 12 maanden in dienst zijn bij T-LED. Het project Tanzania Local Enterprise Development (T-LED) ondersteunt lokale kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) om de bestaande belemmeringen te overwinnen. Het betreft een project van in totaal 5 jaar (momenteel in jaar 3). Binnen dit project kunnen bedrijven diverse trainingen krijgen gericht op business, marketing of finance. En de high potentials kunnen 1 op 1 begeleiding krijgen.

Ik ga er aan de slag als Financial Management Advisor en zal waarschijnlijk voornamelijk deze 1 op 1 begeleiding gaan geven. Het probleem bij veel van de ondernemingen is namelijk dat er geen of slechts een summiere financiële administratie wordt bijgehouden. De meerderheid houdt nog wel een verkoop- en kasboek bij, maar doet hier verder niets mee. Slechts een klein deel van de ondernemingen stelt een jaarrekening en een businessplan op.
Door deze beperkt financieel management vaardigheden is er sprake van slechte toegang tot danwel een foute verdeling van de beperkte financiële middelen. Door de bedrijven met groeipotentieel te ondersteunen, willen we deze toegang verbeteren en ze kansen bieden om te groeien.

Op deze website zal ik jullie de komende periode meenemen op reis (‘Safari’ in het Swahili) en een inkijk geven hoe het is om te leven en te werken in Tanzania.

2 gedachten over “Hartelijk welkom, habari sana!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *